Τσάι του Βουνού – Οφέλη και Ιδιότητες

Ονομασία και Χαρακτηριστικά

Το τσάι του βουνού είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό βότανο, προσφιλές σε όλες τις Μεσογειακές χώρες, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Η θρεπτική του αξία είναι αξιοσημείωτη και παράλληλα με την μοναδική επίγευση, συμβάλλει και στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Η επιστημονική του ονομασία είναι Σιδερίτης και έχουν καταγραφεί πάνω από 100 διαφορετικά είδη, εκ των οποίων τα 17 φυτρώνουν αποκλειστικά στην Ελλάδα. Ένα από αυτά τα είδη είναι και το τσάι του Παρνασσού ή τσάι του Βελουχιού (Sideritis raeseri – Σιδηρίτιδα του Ράσερ).

Σαν αυτό που καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο στην όμορφη Τιθορέα, στις πλαγιές του Παρνασσού.

Το τσάι είναι παγκόσμια διαδεδομένο ρόφημα και το πιο δημοφιλές ποτό στον κόσμο μετά το νερό.

Το τσάι περιέχει σε ποσοστό περίπου 3% το αλκαλοειδές καφεΐνη, όπως και ο καφές. Μερικές φορές χρησιμοποιείται ο παρωχημένος όρος «τεΐνη» όταν γίνεται αναφορά στην καφεΐνη του τσαγιού, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για την ίδια και την αυτή ένωση. Λόγω της ύπαρξης καφεΐνης, η κατανάλωση τσαγιού έχει παρόμοια επίδραση στον οργανισμό όπως και ο καφές, δηλαδή διεγείρει το νευρικό σύστημα και αυξάνει την αντοχή στην κούραση, σε μικρότερο όμως βαθμό.

 

Οφέλη – Ιδιότητες

  1. Πηγή αντιοξειδωτικών: Το τσάι του βουνού είναι πηγή αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση των βλαβών στο DNA από τις ελεύθερες ρίζες. Τα ίδια συστατικά βοηθούν επίσης στη θεραπεία προβλημάτων ακοής και στην καταπολέμηση της νόσου του Πάρκινσον.
  2. Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα: Η κύρια ένωση του τσαγιού που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού είναι τα αντιγόνα αλκυλαμίνης. Επίσης, οι τανίνες στο μαύρο τσάι προστατεύουν τον άνθρωπο από κοινές ασθένειες, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.
  3. Μειώνει το στρες: Οι ενώσεις της L-θεανίνης στο τσάι του βουνού μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σώμα.
  4. Βελτιώνει την πέψη: Η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού διατηρεί την υγεία του πεπτικού συστήματος, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε τανίνες.
  5. Συμβάλλει στη στοματική υγεία: Το τσάι του βουνού έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διατήρηση της υγείας των δοντιών, καθώς περιορίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και μειώνει την συσσώρευση πλάκας. Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο τσάι σκοτώνουν τα επιβλαβή βακτήρια.
  6. Αυξάνει την ενέργεια: Το τσάι του βουνού βοηθά στην ενίσχυση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο. Η μέτρια ποσότητα καφεΐνης που περιέχει προκαλεί εγρήγορση, αυξάνει τον μεταβολισμό και βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
  7. Συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου: Θεωρείται αποτελεσματικό στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου, επειδή εμποδίζει τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων. Οι χημικές ενώσεις TF-2 στο μαύρο τσάι οδηγούν τα καρκινικά κύτταρα σε κατάσταση απόπτωσης, που συνεπάγεται αυτόματα τον θάνατό τους.
  8. Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες: Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο τσάι απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες, που είναι οι κύριοι λόγοι της αυξημένης πηκτικότητας του αίματος, της αρτηριοσκλήρυνσης και του καρκίνου.
  9. Μειώνει τη χοληστερόλη: Το τσάι του βουνού ρίχνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και κακής χοληστερόλης στο αίμα, κάτι που συμβάλλει στην καλύτερη υγεία της καρδιάς.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν την χρήση οποιαδήποτε βοτάνου. Δεν αντικαθιστά οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.

 

Γιατί να επιλέξετε το Τσάι από το Tithoherbs.

Όπως έχουμε τονίσει τα βότανα μας καλλιεργούνται με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας. Μία μέθοδος στην οποία δεν χρησιμοποιείται κανένα χημικό ή άλλο σκεύασμα για λίπανση, η συλλογή, αποξήρανση καθώς και η όλη διαδικασία καθαρισμού του χωραφιού και προετοιμασία για την νέα σπορά δεν περιλαμβάνει καμία μηχανική παρεμβολή. Γίνονται όλα 100% στο χέρι, με απόλυτα φυσικούς  τρόπους, χωρίς χημικά ή ακόμη και πιο ήπια σκευάσματα.

Με αυτόν τον τρόπο το τελικό προϊόν διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά του, καθώς επίσης αποκτά και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της περιοχής που φυτρώνει, δίνοντας, έτσι, ακόμη ένα μοναδικό τοπικό χαρακτηριστικό.

Τσάι του Βουνού Tithoherbs